Mariëlle Kirkels

Biografisch coach

De opleiding tot Biografisch coach was voor mij een schot in de roos. Vanaf de allereerste lesdag voelde ik me thuis bij alles wat ik leerde. De biografiek heeft mij gegrepen en ik heb er diepe inzichten aan opgedaan.

Natuurlijk heb ik mijn eigen levensverhaal helemaal uitgeplozen en er van alles aan ontdekt. Ik kan nu zien wat sommige gebeurtenissen in mijn leven voor mij betekend hebben en welke eigenschappen ik daaraan heb opgedaan. Leuke en ook minder leuke. Ik kreeg meer zicht op mijn leven en ik kan het verleden nu beter begrijpen en doorzien. Zo kan het heden en alles waar ik tegenaan loop ook meer betekenis krijgen, dat maakt mijn leven een stuk rijker.

 Ik kan nu met meer rust terugkijken op mijn eigen biografie maar het heeft ook mijn blik op de levens van mijn kinderen veranderd. Als ouder kun je nog zo je best doen, helemaal voorkomen dat je fouten maakt kun je niet. Ook kun je ze niet tegen alle moeilijke gebeurtenissen beschermen. Zodra ze de wereld in gaan komt er van alles op ze af. Ik heb nu begrepen dat alle ervaringen, ook de minder leuke, hen kunnen vormen en sterken, zoals mijn biografie mij ook gesterkt heeft. Het is mijn taak om hen daar zo goed mogelijk in te begeleiden.

Door me te verdiepen in de biografiek is de blik op mijzelf maar ook die op mijn medemens milder geworden. Ieder mens is gevormd door zijn of haar levensverhaal. In het levensverhaal kun je de mens ontdekken. Wat heeft iemand meegemaakt en welke besluiten heeft diegene daardoor genomen? Welke loop nam het leven dankzij die besluiten? Dat is het onderzoeken waard want daarin vind je het ‘ik’, de sturende mens die zijn of haar leven in eigen hand neemt.

Ik heb een achtergrond in de wereld van de klassieke muziek en voltooide mijn conservatoriumopleiding Klassiek zang in 2002. Op dat moment was ik al volop aan het werk als soliste maar vooral als professioneel koorzangeres. Het ensemble zingen heeft mij jarenlang erg veel plezier gegeven. In 2014 ben ik, naast mijn werk in de muziek, begonnen met me te scholen op het gebied van coaching door verschillende cursussen en trajecten te volgen en een opleiding tot ademcoach af te ronden. Ook heb ik de vierjarige opleiding tot Biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen afgerond. Ik combineer mijn werk als zangeres met mijn coachingspraktijk.